15 stycznia 2025 r. uczniowie wysłuchali wykładu online p. prof. Katarzyny Balbuzy „Biesiadowanie w starożytnym Rzymie”.
Starożytni Rzymianie z upodobaniem oddawali się długim i obfitym biesiadom. Bogaci Rzymianie ucztowali szczególnie chętnie w domach, w specjalnie do tego celu przeznaczonych jadalniach (łac. triclinium), w półleżącej pozie, przy dźwiękach głośnej muzyki, tańcach, grach i długich dyskusjach. Jadali wymyślne potrawy, a wśród nich takie, których my dzisiaj prawdopodobnie nie wzięlibyśmy do ust. Popijali ogromną ilością wina. Przepisy niektórych potraw przetrwały do dziś, podobnie jak opisy słynnych uczt. Uczniowie dowiedzieli się, co, jak i gdzie jadali i pili Rzymianie, jak przyrządzali potrawy, w co grywali podczas biesiad. Poznali zwyczaje panujące w domu rzymskim podczas ucztowania i przyjmowania gości. Wirtualnie doświadczyli takiej uczty i spróbowali wyobrazić sobie smak potraw, jakich można było skosztować w domu zamożnego Rzymianina.